Renovera hemmet

Ett nymålat hus har en speciell karaktär, en speciellt lukt och ett nytt utseende – speciellt om man målat i en annan färg. Förutom att måla om huset kan man också måla om möbler, men för den ultimata nyhetskänslan i ett gammalt hem så ska man renovera. Idag renoverar majoriteten av svenskar sitt hus minst tre gånger innan de säljer det, eller på andra sätt lämnar hemmet. De vanligaste rummen att renovera är kök, badrum och sovrum. Vid husförsäljning visar statistiken att hus med renoverade kök säljer för cirka dubbelt så mycket som ett hus med ett gammalt kök. Däremot så kan ett kök vara 10 år gammalt om det ser nyrenoverat ut. För att få ett kök att se nytt ut i 10 år gäller det att hålla sig till en minimalistisk och enkel stil. För mycket utsmyckningar och speciella träslag går snabbt ur tiden.

Renovera själv
De flesta renoverar genom en byggfirma då det krävs allt från kunskap om hur man drar el, vatten och bygger när man renoverar. Det finns däremot vissa rum man kan renovera själv som inte är lika krävande. Sovrum till exempel är ett rum som inte alltid kräver en byggfirma för att fixa i ordning. Hall och vardagsrum brukar gå att renovera själv också om man inte vill dra runt el. I annat fall kan man alltid anlita enbart en elektriker.

När man renoverar själv är det viktigt att man gör upp en plan och ett schema. Flera som startar egna renoveringar blir aldrig klara. Det slutar med ett halvfärdigt rum eller att man till slut ändå anlitar en byggfirma. Gör man upp en bra plan och hur lång tid renoveringen ska ta minskar risken för att man aldrig blir klar. Planen ska innehålla vad man ska renovera, hur man ska renovera; med vilket material, möbler, färg, tapet och så vidare, och kostnaden för renoveringen. Schemat ska visa när man ska arbeta på renoveringen och vem som ska arbeta på den – om man är fler i familjen. Tider, datum och ingen återvändo. När man bestämt sig för en plan och ett schema gäller det att hålla sig till dem för att få ett så bra renoverat rum som möjligt. Skulle det visa sig att planen och schemat var lite för optimistiskt måste man också kunna erkänna att det inte kommer att gå, och anställa en firma innan renoveringen gått för långt.

Att få tag på bra material med kvalitet som når upp till dina krav kan kännas svårt om man inte är insatt i området själv. Därför är det bra att ta hjälp av någon som är kunnig när du till exempel ska köpa golv eller färg till ditt renoveringsprojekt. Idag kan du underlätta ditt inköp ytterligare genom att handla dessa saker över nätet. Det finns idag en mängd butiker där du kan köpa kakel och klinker på ett smidigt sätt och samtidigt få allting levererat direkt till dörren. Enklare än så kan den nästan inte bli.